tipuri de case

Un arhitect care proiectează case trebuie să ia decizii nu doar legate de aspectul arhitectural al unei case sau despre elementele funcționale, dar un arhitect trebuie să țină cont și să cunoască care sunt avantajele tipurilor de soluții constructive posibile.

În general în România cele mai uzuale soluții constructive sunt următoarele: case din cărămidă, case pe structura de lemn, case pe structură metalică.

Haideți să vedem în acest articol care ar fi avantajele și dezavantajele fiecărui sistem constructiv și ce recomandăm să alegeți.

Acest lucru se poate realiza ușor prin parcurgerea principalelor cerințe fundamentale și să vedem care sunt avantajele și dezavantajele.

Rezistență mecanică și stabilitate

În primul rând trebuie să știm că indiferent de sistemul constructiv pe care îl adoptăm condițiile de rezistență și stabilitate trebuie să fie îndeplinite. Nu se poate afirma că o casă pe cărămidă este mai rezistentă decât o casă cu structura din lemn sau metalică deoarece ele toate se calculează să reziste unor încărcări normale sau excepționale cum ar fi seismul.

Ceea ce diferă însă o reprezintă dimensiunea elementelor necesare. Din acest punct de vedere ca și rezistență ordinea este următoarea: metal, beton și cărămidă, lemn.

Metalul reprezintă elementul structural cu cea mai ridicată rezistență motiv pentru care secțiunile elementelor vor fi mai mici decât la structurile din beton armat sau la cele din lemn.

Lemnul are rezistență mică și din acest motiv vor rezulta secțiuni mari și nu se poate utiliza economic la deschideri mari.

În această situație dacă ar fi să facem un top am avea: metal 3 puncte, beton și cărămidă 2 puncte, lemn 1 punct.

Securitatea la incendiu

Cele trei materiale și sisteme structurale au un comportament total diferit în cazul unui incendiu.

Lemnul, indiferent cât de bine ar fi tratat, se poate doar întârzia arderea lui, însă el rămâne un material care este combustibil. Structurile din lemn au o sensibilitate mare la foc și participă la desfășurarea unui incendiu. Din acest motiv structurile din lemn au o utilizare limitată în funcție de regimul de înălțime, numărul de utilizatori, funcțiune.

Structurile metalice nu ar și nu participă la desfășurarea unui incendiu. Cu toate acestea structurile metalice sunt sensibile la incendiu deoarece oțelul își pierde aproape total rezistența la temperaturi de peste 500 de grade celsius. Din acest motiv structurile metalice trebuie să fie protejate astfel încât temperaturile să nu urce rapid în elementele structurale. De asemenea structurile metalice au o aplicare limitată dată de numărul de niveluri, de numărul de utilizatori, de tipul de clădire și de suprafața lor.

Structurile din cărămidă și beton armat sunt structuri care nu participă la desfășurarea unui incendiu. Aceste structuri de asemenea nu sunt sensibile la acțiunea incendiului dacă au fost corect conformate. Ce înseamnă acest lucru: că pot fi utilizate atunci când dorim construcții care să fie rezistente la incendiu.

În această situație dacă ar fi să facem un top am avea: beton armat și cărămidă 3 puncte, metal 2 puncte, lemn 1 punct.

Igienă, sănătate și protecția mediului

Pentru protecția mediului și pentru sănătate utilizatorilor structurile de lemn sunt cele care ar trebui să primească nota 3, structurile din metal ar trebui să primească nota 2 iar cele de zidărie și beton nota 1.

De ce? Deoarece structurile din beton și cărămidă necesită costurile ridicate, cu emisii ridicate de CO2 pentru realizarea materialelor de construcții.

Economie de energie și izolare termică

Economia de energie este foarte importantă deoarece aduce costuri mai reduse de exploatare pentru o locuință.

Economia de energie are și avantajul major că se asigură condiții potrivite de trai: căldură iarnă și temperaturi potrivite vara.

Structurile din beton armat și cărămidă au un avantaj major: masitatea termică. Aceasta este foarte importantă deoarece asigură condiții mai bune pentru locuire.

Masitatea elementelor de construcții ajută deoarece energia înglobată ajută. Energia caldă sau rece eliberată ulterior ajută la asigurarea unui confort interior ridicat.

Din acest punct de vedere am putea acorda următoarele note: structurile de beton și zidărie ar primi nota 3, structurile din metal ar primi nota 2 iar structurile din lemn ar primi nota 1.

Utilizarea sustenabilă a resurselor naturale

Atunci când vorbim despre utilizarea sustenabilă a resurselor naturale vorbim despre folosirea resurselor naturale dar și despre reintegrarea construcției în mediul natural după ce perioada de viață a expirat.

Este evident că lemnul este un material natural care de departe este cel mai ușor de utilizat și de reintegrat în mediu.

Al doilea în top este structura pe metal, aceasta nu poluează după încheierea perioadei de exploatare, însă elementele secundare de compartimentare și închidere da.

În cele din urmă avem structurile pe zidărie și beton. Acestea nu poluează atunci când perioada de viață s-a încheiat, însă necesită un consum ridicat de energie.

Haideți să tragem câteva concluzii împreună!

Nr. Crt.DenumireZidărie și cărămidăLemnMetal
1rezistență mecanică și stabilitate333
2securitatea la incendiu312
3economie de energie și izolare termică312
4izolare fonică321
5siguranță și accesibilitate în exploatare333
6utilizarea sustenabilă a resurselor naturale132
7igienă, sănătate și protecția mediului înconjurător321
8total191514

Așa cum putem vedea mai sus, concluzia este una singură: casele din cărămidă și beton îndeplinesc cele mai bine cerințele fundamentale și prezintă numeroase avantaje.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *