casa stil brutalist

O casă în stil brutalist în arhitectură și construcții se inspiră din mișcarea arhitecturală brutalistă care a fost populară în anii ’50 și ’60. Stilul brutalist se caracterizează prin utilizarea masivă a betonului aparent, formelor geometrice simple și aspectului robust al clădirilor.

Date contact ARHITECT CASE. Site www.dbc-ae.ro . Email: contact@dbc-ae.ro . Telefon: +40.722.65.46.71

Caracteristicile unei case în stil brutalist pot include:

  1. Beton aparent: Casele brutaliste pun în evidență utilizarea betonului aparent ca principal material de construcție. Betonul este lăsat vizibil, fără finisaje sau acoperiri suplimentare, exprimând astfel caracterul său brut și industrial.
  2. Forme geometrice simple: Casele brutaliste se bazează pe forme geometrice simple, cum ar fi cuburi, paralelipipede sau forme asimetrice. Designul se concentrează pe expresia volumelor și pe crearea de forme puternice și distincte.
  3. Detalii robuste și expresive: Casele brutaliste pot avea detalii arhitecturale robuste și expresive, precum coloane masive, suprafețe texturate sau detalii sculpturale.
  4. Planificare funcțională: Casele brutaliste sunt adesea proiectate cu o planificare funcțională, care pune accentul pe utilizarea eficientă a spațiului și pe îndeplinirea nevoilor utilizatorilor.
  5. Ferestre mici și deschideri controlate: În contrast cu alte stiluri arhitecturale, casele brutaliste pot avea ferestre mici și deschideri controlate, care au scopul de a controla lumina și de a oferi intimitate.
  6. Context urban: Casele brutaliste sunt deseori proiectate pentru a se integra în contextul urban, reacționând la caracteristicile și la specificul locului în care sunt amplasate.

Stilul brutalist în arhitectură și construcții a fost inițial asociat cu arhitectura instituțională și utilitară, cum ar fi clădirile de birouri, școlile sau blocurile de locuințe. Cu toate acestea, unele case individuale au fost proiectate în stilul brutalist pentru a transmite putere și impact vizual. Astăzi, stilul brutalist este apreciat pentru expresivitatea sa, dar poate genera și controverse, deoarece gusturile și preferințele individuale pot varia în ceea ce privește estetica sa aspră și caracterul industrial al construcțiilor.