casa stil functionalist


Stilul funcționalist în arhitectură a apărut în perioada interbelică, în special în Europa, și a avut un impact semnificativ asupra designului și construcției clădirilor. Acest stil arhitectural se bazează pe principiul funcționalității și al eficienței, punând accentul pe utilitatea și scopul practic al unei construcții.

Date contact ARHITECT CASE. Site www.dbc-ae.ro . Email: contact@dbc-ae.ro . Telefon: +40.722.65.46.71

În arhitectura funcționalistă, forma urmează funcția, ceea ce înseamnă că designul clădirii trebuie să fie determinat în primul rând de necesitățile și scopurile sale funcționale. Estetica este subordonată aspectului practic și se urmărește obținerea unei construcții eficiente și bine organizate.

Caracteristicile stilului funcționalist includ:

  1. Simplitate: Clădirile funcționaliste sunt caracterizate de linii simple și curate, fără ornamente inutile sau detalii excesive. Designul este minimal și elegant, concentrându-se pe esența funcției.
  2. Rationalitate: Planurile clădirilor funcționaliste sunt concepute cu raționalitate și eficiență în minte. Spațiile sunt organizate astfel încât să servească scopului lor specific, iar circulația este bine gândită pentru a asigura un flux eficient al oamenilor și bunurilor.
  3. Utilizarea materialelor moderne: Stilul funcționalist a adus cu sine utilizarea materialelor și tehnicilor de construcție moderne. Betonul armat, sticla și oțelul sunt folosite frecvent pentru a obține structuri solide și transparente.
  4. Lumina și spațiul: Funcționaliștii au acordat o atenție deosebită iluminării naturale și modului în care spațiul poate fi utilizat într-un mod flexibil și adaptabil. Ferestre mari, pardoseli deschise și încăperi multifuncționale sunt caracteristici comune în aceste construcții.
  5. Context urban: Stilul funcționalist pune accent pe relația clădirilor cu mediul lor urban. Integrarea în contextul urban, planificarea urbanistică și abordarea arhitecturală a dezvoltării orașelor sunt aspecte importante.

Exemple notabile de clădiri funcționaliste includ Haus des Rundfunks din Berlin, Germania, proiectată de arhitectul Hans Poelzig, și Villa Savoye din Franța, creată de arhitectul Le Corbusier. Aceste construcții reprezintă bine principiile și caracteristicile stilului funcționalist și au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării arhitecturii moderne.