casa saseasca

Stilul săsesc în arhitectură se referă la un stil arhitectural distinctiv care a predominat în regiunile locuite de sași în Transilvania, România, în special în perioada medievală și în secolele ulterioare. Acest stil este rezultatul influențelor culturale și arhitecturale ale sașilor, care au adus cu ei tehnici și tradiții arhitecturale din regiunile germane.

Date contact ARHITECT CASE. Site www.dbc-ae.ro . Email: contact@dbc-ae.ro . Telefon: +40.722.65.46.71

Caracteristicile stilului săsesc în arhitectură includ:

  1. Construcții din cărămidă: Una dintre trăsăturile definitorii ale stilului săsesc este utilizarea extensivă a cărămizii ca material principal de construcție. Cărămida era prelucrată cu migală și folosită pentru pereți, fațade și turnuri.
  2. Detalii ornamentale: Clădirile de stil săsesc prezintă adesea detalii ornamentale bogate și elaborate. Acestea includ arcade, gâște, desene geometrice, rozete, steme, basoreliefuri și sculpturi în piatră sau cărămidă.
  3. Acoperișuri în pantă și turnuri: Casele și clădirile săsești au adesea acoperișuri în pantă abruptă, care facilitează scurgerea rapidă a apei pluviale. De asemenea, turnurile și turnulețele sunt prezente în arhitectura săsească, adăugând un element vertical distinctiv.
  4. Planuri compacte și structuri solide: Casele săsești au adesea planuri compacte și structuri solide, construite pentru a face față condițiilor climatice și pentru a asigura stabilitatea. Acestea pot include pivnițe solide, pereți groși și ferestre mici.
  5. Elemente gotice și renascentiste: Arhitectura săsească a fost influențată de stilurile gotic și renascentist. Elementele arhitecturale precum ogivele, arcaturile, coloanele și ferestrele în arc frânt sunt întâlnite frecvent în construcțiile săsești.

Exemple notabile de construcții săsești includ bisericile fortificate săsești din Transilvania, precum Biserica Neagră din Brașov și Biserica Fortificată din Viscri. Aceste construcții demonstrează caracteristicile distinctive ale stilului săsesc, inclusiv utilizarea cărămizii, detaliile ornamentale și arhitectura defensivă.